За ремонта, как да…

Видове мазилка

0 7519
Share Button

mazilkaОбикновената мазилка  използвана за интериорна и екстериорна работа е произведена с помоща на следните основни съставки –  цимент, вар, глина, гипс и други смеси.
Качеството  на различните мазилки може да бъде различно, и следователно те се разделят на обикновени, мазилки със средно качество и мазилки с високо качество. Когато към така  изброените основни мазилки се прибавят подходящи добавки, се получават мазилки с по-добри качества, специални мазилки, звукоизолиращи, водоустойчиви мазилки.

Декоративна е мазилката в състава на която, освен свързващи вещества, пълнители с различна плътност са добавени и пигменти. Една част от декоративните мазилки се използва за фасада, както и основи/цокли/ на сгради.

Мазилката  която е за използване на открито включва в състава си:

  1. свързващи вещества – обикновено синтетична смола (която може да бъде под формата на дисперсия или разтвор);
  2. пълнители;
  3. различни добавки – като разтворител, сгъстители, консерванти, хидрофобни (вода-отблъскващи) вещества, консерванти и антибактериални вещества.

vidove-mazilkaСпоред вида на свързващия елемент декоративните мазилки може да се разделят на две групи: на водна и не водна основа. А освен това, те се различават и в зависимост от пълнителя, начина на нанасяне и вида на повърхността след нанасяне.

Повечето от материалите на не водна основа имат в състава си епоксидни смоли и полиуретани. Техните предимства са висока износоустойчивост на покритието, устойчивост на агресивни среди, силно и добро сцепление с основата. Декоративната мазилка на основата на  епоксидните смоли се използва само за вътрешна работа, но когато в състава на мазилката са включени и полиуретанови композиции може да се използва както за вътрешна работа така и за външни повърхности. След полагането и изсъхването, декоративна мазилка на полиуретанова и епоксидна основа не поддържа горенето. Въпреки това, ние трябва да си припомним, че когато се нагрее над 140 ° С смолата, която служат за основа на материала, започва да се разлага с изпускането на токсични вещества (декоративните мазилки на базата на епоксидни смоли отделят хлорни съединения и полиуретановите – цианид).

Довършителни работи по стените и таваните – Измазване и боядисване на стените

Боядисването и измазването на стените – това обикновено е най-скъпата част от ремонта, разбира се, ако самите Вие не сте майстор мазач и бояджия.

   

Сякаш като правило, в нови сгради, панелни, тухлени, дори и в сглобяеми къщи, стени са изградени с големи неравности, може да се каже дори на вълни. Понякога неравностите по стените, надвишават 10-15 мм. И ако ви предстои да изправяте стените на монолитна тухлена къща или тухлени стени изобщо, тогава задачата е по-сложна отколкото при панелни стени и плочи, тъй като неравната повърхност на тухлените стени се вижда лесно и с невъоръжено око.

Основни, действия при мазилките. На първо място, ние може да използваме грунд за да се гарантира по-добро сцепление на сместа със стената. Първата стъпка при работа ако стените са криви това е грубото изравняване на неравностите на стените и тавана. Ако обаче искате да поставите слой мазилка с дебелина по-голяма от 2 см, е необходимо да използвате армираща мрежа за мазилка в противен случай мазилка има опасност да се свлича от стената. Готовата мазилка отново се покрива с грунд с което изцяло се приключва подготовката на стените за последващо шпакловане и довършителното покритие. Забележка: място на стената на кухнята, където ще се лепят плочки, шпакловка, не е необходима! След нанасяне изсъхналата шпакловка се полира до отстраняване на всички възможни грапавини по повърхността, и след това можете да се пристъпи към боядисване на таваните и стените или да поставяте тапети.

Като алтернатива, можете да използвате вместо мазилка гипсокартон, но този вариант е подходящ за част от стените на помещението, защото при сухото строителство се използват дървени или метални профили от който се прави скара за монтаж на гипсокартона, което значително намалява площта на помещенията.  Като безспорни плюсове трябва да отбележим фактът, че така направена стената дава възможност за допълнително/поставяне на изолационни материали/ повишаване на звуковите и топлоизолационни характеристики, (което е много важно за външните стени). Ние можем да използваме момента преди поставянето на гисокартона да се извика електротехник за да изгради ако е необходимо електрическа инсталация. На повърхността на гипсокартона е задължително да се прикрият следите от винтове и ръбовете на отделните плоскости при снаждането, използуването на снаждащата лента е задължително.

Ъглите между тавана и стените обикновено сe покриват от подходящи профили/декоративни/ от “стиропор”, които се залепят със силикон или “течни пирони” и се  боядисват в цвета на тавана.

След подготвянето на стената, можете да пристъпите към окончателното покритие: лепене на тапети или плочки, боядисване с боя или декоративна мазилка. Таван се боядисва с латекс.

Специално място ще отделим на плоскостите от полистирол (стиропор), които могат да се поставят на тавана, вместо традиционните мазилки. Ако искате да икономисате средства но  не можете сам да си направите мазилката тогава може да залепите сам плоскостите на таван това ще скрие евентуалните пукнатини или дефекти по тавана. Все пак измазаният, шпаклован и боядисан таван изглежда много по-хубав от този покрит с полистирол (макар че, разбира се, вкусовете са различни и всеки избира това което харесва).

И накрая искам да спомена друг алтернативен начин за направа на тавани – става въпрос за “окачените тавани”. Тези тавани изглеждат добре и се монтират най-бързо, но са доста по-скъпи в сравнение с измазаните и боядисаните.

Share Button

За автора / 

admin

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

септември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS НОВИНИ: