Новини и статии

Разработват се водни автобуси в Швеция

0 481
Share Button

KTH-Water-Bus-Design21

Изследователи от кралския технологичен институт KTH в Стокхолм са измислили иновативно допълнение към системата за обществен транспорт в града. Наречен „Waterway 365“, техният проект следва принципа, че „напряко е по-близо, отколкото чрез заопбикаляне“. Учените предлагат включването на водни автобуси в съществуващата обществена транспортна услуга. Предложението им включва дизайн на водни автобуси, каквито никой не е виждал досега.

Макар че дизайнът е фокусиран върху Стокхолм, изследователският екип вярва, че техният проект може да се приложи и в други крайбрежни градове. Изследователят от проекта Карл Гарме казва, че няколко ключови условия трябва да бъдат взети под внимание, когато се оценява дали даден град може да поддържа такава система. Например, водните автобуси трябва да се интегрират ефективно с наземната транспортна система. Това означава свързване не само на спирките и станциите, но и на платежните системи.

Екипът обръща специално внимание на велосипедния транспорт и посочва, че едно колело е по-лесно за качване на водния автобус, отколкото един обикновено автобус.

   

Освен това водните автобуси трябва да могат да работят целогодишно, което особено предизвикателство в град като Стокхолм, където зиме водните пътища замръзват. Екипът предлага да се използва система за разчупване на леда подобна на тази при корабите, кораби в такива моменти по подобен начин на снегорините . Това би позволило на водните автобуси да бъдат изграждани от по-леки материали. От своя страна използванетона по-лек материал ще пести говиро през лятото, когато автобусите няма да носят тежките стоманени корпуси за разбиване на ледовете.

Ключова разлика между предложението на KTH и съществуващите водни таксита или фериботни услуги е ефективността на придвижване на пътниците и качването и слизането им. „Искаме лодките да работят като метро или автобус, където можете да се каавате и слизате от двете страни, вместо откъм носа или или кърмата“, казва Гарме. Това ще позволява бързото качване и слизане на хората.

Предлага се също така водните автобуси да са модулни и с различни размери, така че да могат работят възможно в различните ситуации.

Екипът посочва, че времевият прозорец за разработване на такъв проект може лесно да бъде загубен заради развитието на бреговите зони и нарастващите цени на крайбрежните имоти, което лесно може да изтласка транспортния сектор от пазара.

Надежда обаче има и то голяма, защото по този свой проект екипът на KTH е работил заедно с представители на местния воден превозвач Vattenbussen AB и Шведската морска администрация.

Share Button
  • Редакторски рейтинг
  • Рейтинг
  • Общо рейтинг
  • Рейтинг от потребителите
  • Рейтинг
  • Общо рейтинг

За автора / 

darry

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

ноември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

RSS НОВИНИ: