За ремонта, как да…

Как да боядисаме вътрешна стена

6 25527
Share Button

“Добре е предварително да се купят всички необходими материали, за да не се окаже в последния момент, че нещо не достига.
Специалистите съветват първо да се помисли какъв ще е резултатът, който стопаните на дома искат да се получи след боядисването. Дали искат само леко да освежат стария цвят, или генерално да променят визията на стената.
Голямо значение има кои стаи в апартамента ще бъдат боядисвани. За влажните помещения като баня и кухня е добре да се избере т.нар. “дишащ” латекс. Освен че има добра покривност, латексът може и да се мие. Така домакините ще почистват стените, без да се притесняват от постоянното замърсяване от печката в кухнята или от парата в банята.
Подготовката на стената за боядисване е най-важна. Преди да се пристъпи към самото боядисване, стените трябва да са идеално шпакловани. Желателно е добре шпаклованите стени да се грундират, за да се изравнят окончателно грапавините.
Следва идейният проект. Добре е да се обмисли дали всички стени ще се боядисват в един цвят, или ще се търсят различни нюанси на един и същ, или пък абсолютно контрастни цветове.boyadisvane-stena

Започва се естествено от тавана, който в повечето случаи е бял.За целта първо трябва да са смъкнати релсите за пердета и осветителното тяло, ако има такива. Ако останат по местата си по време на боядисването така ще се изцапат, че после няма изчистване.

Боядисването се извършва със широк вяляк, като боята се излива по малко в специалното бояджийско коритце и преди да се нанесе на тавана, няколко пъти валяка се търка по наклонената стена на коритцето за да се получи равномерно покритие и да се избегне очуркване при нанасяне на боята по тавана.

Боядисването се извършва на три пласта, като нанасянето на всеки следващ става след минимум 24 часа, когато долния слой е добре изсъхнал.

В ъглите, където не достига валяка, се използува обикновенна бояджийска четка със ширина 4-5 см.

След окончателно завършване и изсъхване на тавана /през което време се боядисват другите тавани в апартамента/ се започва боядисване на стените. Те могат да бъдат в един и същ цвят или всяка във свой собствен, в зависимост от предпочитанията на собственика. Стените също трябва да бъдат подготвени по начина посочен по-горе, ел.контакти и ел.ключове свалени за да не се изцапат, а ъглите на тавана облепени със широка книжна залепваща лента за да не допира валяка във вече боядисания таван. Последното не се отнася за случаи, когато и тавана и стените са в еднакъв цвят.

Стените също се боядисват в три пласта,като всеки следващ се нанася след напълно изсъхване на предния.

За да се направи най-изгодна покупка, трябва да се обиколят поне няколко магазина, защото цените варират. Добре е да се избере марка на продукта и да се сметне много точно количеството от всеки цвят. Бояджиите твърдят, че западните материали са по-качествени. Всъщност тяхната цел е да улеснят труда си – българските бои са също толкова качествени, доста по-евтини, но понякога имат по-слаба покривност.
Майсторите не препоръчват да се нанася първо фасадна боя, а после латекс, както се е правело преди време. Латексът може да се сложи направо върху изчистената и грундирана стена.
В специализираните магазини най-често се продават разфасовки от 5 до 50 кг. Има и промишлени количества от 175 кг, но те не са за домашно боядисване. Продават се български бои марки “Лавина”,”Леко”, “Боро” и “Дисповит” Най-продаваните вносни бои по магазините са чешкият “Прималекс” и белгийски латекс “Levis”. Според продавачите боядисването с такъв латекс гарантира поне няколко години без ремонт.

Обикновенно предлагания латекса е бял и отделно се продават оцветители. Въпреки разнообразието от оцветители на пазара, най добра възможност дава компютърното тониране, което се предлага в някои магазини. С него могат да се постигнат над 1000 нюанса. Хит на пазара са и оцветителите в спринцовка. В магазините на “Мосю Бриколаж” 50 мл оцветител се продава за 10 лв. Спринцовките са в 90 основни цвята. Желаният цвят може да се постигне и чрез смесване на два или повече цвята боя, обясняват майстори.
Нетрадиционните стени придават особен чар на дома. Ако стопаните държат да следват последните тенденции в боядисването, могат да изберат специални материали, с които се постигат различни ефекти върху стената. Материалът се слага след боядисване с латекс. Мераклиите да имат красива стена с кадифено-матов оттенък трябва да вземат от ефектната боя. С помощта на различните видове от боята може да се постига кадифен или перлен ефект върху стената. Боята за ефекти също се продава в различни цветове в зависимост от предпочитанията на клиента.

Отговори на Ваши въпроси:

Въпрос:

Здравейте, Благодаря Ви за хубавите идеи и съвети.
Предстои ми боядисване с латекс на стени и тавани в старо тухлено жилище, но след направен основен ремонт, вклю4ително нова гипсова шпакловка с колоркит. Спряли сме се на латекса на Мегахим “Color Weekend” – Brilliant white за таваните и разли4ни цветове за стените. Купили сме и грунда Expert на същия производител. От етикета на грунда става ясно, 4е той е бял на цвят, въпросът ми е, зна4и ли това, 4е след нанасянето на грунда по стените, можем да пристъпим направо към боядисване с цветния латекс, без да се полага една ръка бял за по-равен цвят.
Вторият ми въпрос е свързан с времето за съхнене между ръцете. Латексът, който сме избрали се води “бързосъхнещ”, поради което мъжът ми си мисли, 4е може да повтаря след 4-5 4аса. Жилището е със свалени радиатори и не се отоплява, времето е все още хубаво, но все пак е декември. Трябва ли да се из4акват 24 4аса между ръцете, въпреки 4е латексът е “бързосъхнещ”?

Отговор:

След засъхване на грунда веднага може да положите първи пласт цветен латекс, няма нужда от бяло боядисване. Ако още след първия пласт наситеността Ви хареса спирате дотук. Ако не – продължавате със следващ пласт и т.н. докато наситеността на боята Ви хареса. Според мен времето между нанасяне на отделните пластове трябва да бъде минимум 24 часа. В противен случай, ако има някъде по-дебело нанесена боя и ако не засъхне добре, при нанасяне на следващия пласт незасъхналата боя полепва по валяка е се надига. Но ако искате може да се доверите на указанието на опаковката, това си е Ваше решение.

Въпрос:

Ще ви бъда благодарен да получа отговор на следният въпрос: Как да предотвратя проникването на латекс под тиксото което отделя два цвята при боядисване .

Отговор:

Най-лесния ми отговор е – сменете тиксото, защото има различни видове книжно тиксо. Случвало ми се е да залепва много леко и само да се отлепя и да пада и другата крайност – да лепи толкова силно, че след това като го свалям пада заедно с боята под него. Изберете нещо по средата. Друго, което ще Ви предпази да не попода боя под тиксото е, на това място да боядисвате с четка, а не с валяк. Четката да не е много напоена с боя, обирайте излишната боя по четката като я оцеждате в ръба на легенчето. Освен това точно на ръба на тиксото движете четката само в посока от тиксото към стената. Тиксото трябва да е много добре залепено за стената, ако има незалепнали участъци там където се оформя границата, точно там може да проникне боя под тиксото. Но за да залепне тиксото равномерно, трябва стената пък да бъде много гладка, добре шпаклована и без грапавини.

Въпрос:

благодаря за бързия отговор. Точно така мисля да направя,но въпроса беше (жалко писмото прекъсва) ако аAquis не е от дишащият латекс какво мога да очаквам ? Ако това е така мислех да боядисам едната част от стената с Aquis и другата (в др.стая) с декоратор (с тефлон,дишащ).Има ли смисъл от тази гимнастика?А Aquis ми изглежда доста обещаващо – еластичен и устойчив на триене/прах ,миещ се – макар и нов аз го оприличавам на българскиа левис.Дано не греша…а втория въпрос бе относно нанасяне мегахим боята(aquis ) и за грунда също.За да се осигури добрата покривност препоръчват разреждане до маx 5%.Но и така си е гъсто и бързо съхне. А голямо шпакловане/шкурене падна при подготовката и искам да остане гладко. Мисля си дали бих могъл да го разредя повече и вместо 2 ръце да “ударя” 4-ри (респ.5)за да постигна покривността и дали само повечето работа в случая е проблема .Качеството дали е същото?

Отговор:

Мисля, че няма смисъл от боядисване с два вида латекс различните стени. То ако има влага в едната, няма как да изпълзи странично и да излезе през другата.Относно разреждането на боята, може да поразредите още малко, ще се получи по-добра покриваемост. Но не прекалено, като вдигнете четката напоена с боя, боята трябва да се стича в непрекъсната тънка струйка, без да прекъсва във вид на капки. До това положение е допустимо. Прекъсва ли се струйката, значи че боята е рядка и трябва да се сгъсти. Може да положите толкова пласта, докато насищането Ви хареса. Но задължително преди да се полага всеки следващ пласт, предходния трябва да е добре засъхнал. Ако има някакви неравности или грапавини след засъхване на поредния пласт, може да ги изгладите със шкурка, преди полагане на следващия.

Въпрос:

Чуден ви е сайта.И аз сега имам 2 въпроса:
1. Интересувам се от латексова боя Aquis мат или сатен(с тефлон).Нещо относително ново на паазара.Питах и Мегахим, но задоволителен отговор не получих. Въпроса ми е относно паропропускливостта на продукта след нанасяне.Нищо не се споменава в сайта им за “дишане”. Планирам използуване на боята за цялото ми жилище-стени (мат) + таван (сатен).Жилището е ново строителство и е възможно в стените да има остатъчна строителна влага.След полагане на Aquis (стени-таван) единственото място от където би могла да излезе влагата е небоядисаната зона : най- горния участъка от стената- зоната където стената се среща с гипсокартона на тавана(има го в цялото жилище) до самата плоча.Или с други думи би могла да избие в пространството м/у гипсокартона на тавана и самата плоча (5-6см височина в което има поместена вата).
Опасявам се от създаване предпоставки за мухъл и появата му, ако не видимо върху гипскартона …

Отговор:

Споменавате за два въпроса, а при нас е пристигнал само един. Вижте по-горе как писмото Ви прекъсва неочаквано.

Относно латекса няма от какво да се безпокоите. Сега времето е прекрасно и за по-сигурно може да изчакате още няколко дни да се изпари остатъчната влага от стените. След това грундирате стените и таваните с дълбокопроникващ грунд /на Мегахим/ и боядисвате в няколко пласта с латекс.

Мухъл обикновено се появява когато има влага вътре в помещението, влагата във вид на изпарения се докосва до външните студени стени и се образува конденз, върху този конденз се ражда мухъл. Малко вероятно е от остатъчна влага в стените да се образува мухъл. По скоро може да се надигне и отлепи боята, затова грундираме с дълбокопроникващ грунд.

Въпрос:

Искам да попитам след като поставиха гипс картона и другите процедури след това, боята не иска да хваща … и май било от гипса. Как може да се реши този проблем.

Отговор:

Според мен няма причина латекс да не хваща върху гипсокартон. Опитайте с грунд за латекс, с който намажете гипсокартона. След като засъхне добре боядисайте с латекс в няколко пласта докато насищането Ви хареса. Всеки следващ пласт се нанася след като предния е добре засъхнал.

Въпрос:

Благодаря за този сайт.Искам да попитам как трябва да постъпя.Искам да боядисам едни стени които са със винервайс.Трябва ли да стържа винервайса преди да боядисам с латекс.А дали би станало първо да нанеса грунд преди латекса.Ако нанеса грунд върху винервайса.Ще спре ли да се рони за да мога да боядисам с латекс или фасаген.Моля да ми помогнете ако може.Благодаря ви предварително

   

Отговор:

Винервайса е едно от най неприятните покрития, когато върху него трябва да се полага нещо друго. Какво да се прави, има стари къщи и апартаменти в които още има стени боядисани с винервайс. Но не губете кураж. Един от начините да се свали винервайса е със шпакла да се изстърже до мазилката след това да се грундира стената и да се боядиса с латекс. Друг възможен начин е с много твърда четка и вода да се измие добре винервайса след това грунд и латекс. Не бива да остават участъци от стената със несвален винервайс защото той не се свързва с грунда и след полагане на латекса ще се надига, напука и пада. Съвета ми е – старателно измийте стените, да не останат никакви следи от винервайс, грундирайте обилно и изчакайте да засъхне добре грунда, след това боядисвайте с латекс в няколко пласта докато насищането Ви хареса. Всеки следващ пласт се поставя след като предния е добре засъхнал. Не е желателно да използвате фасаген за вътрешни стени защото е канцерогенен /има вредни излъчвания/. Той е предназначен за външно фасадно боядисване.

Въпрос:

Технология на изпълнение, работа при зимни условия – при боядисване с полимерни бояджийски състави (латекс). благодаря!поздрави!

Отговор:

Технологията за боядисване с латекс при зимни условия не се различава особено от тази през лятото при условие, че в помещенията се поддържа денонощно минимална температура от около 15 градуса. Имайте предвид, че при тази температура латекса засъхва по-бавно, затова трябва повече изчакване между полагането на отделните пластове, например около 24 часа. Колкото по-висока температура поддържате в помещението, толкова по добре за качествено на боядисването.

Въпрос:

Здравейте, имаме ново жилище-тухла, стените са на груба мазилка, искаме само да грундираме и да минем с латекс. Мазилката се рони леко, ако я запечатаме с грунд и после с латекс дали ще имаме проблеми? И латекса дали ще покрие добре мазилката? Благодаря!

Отговор:

Да. Може да стане така както си го мислите. Нанесете един пласт с по-рядък грунд, след като изсъхне добре нанесете втори пласт грунд – вече с нормална гъстота. Отново изчакайте да изсъхне добре и тогава боядисвайте с латекс – също най малко в два пласта. Ако не се получи добро покритие ще се наложи да сложите и трети пласт латекс. Искам да Ви предупредя, че при това изпълнение стената ще си остане с естествената грапавина. Грунда и латекса немогат да изравнят грапавините по стената. Ако ще ви харесва така използвайте този начин, но ако искате стената да стане безупречно гладка тогава задължително първо трябва да се шпаклова, а след това да се грундира и боядиса. Поздрави!

Въпрос:

Здравеите.Това лято правих ремонт,направих 2 библиотеки с гипсокартон.Докато работих с него нямах проблеми,но след като го боядисах почнах да правя алергия(с латекс на варова основа).В един саит четох че в Америка е открит вреден гипсокартон внесен от Китаи.Моят е същата марка и претполагам че и тои е от Китаи.И сега не зная алергията от какво е (гипсокартона или от латекса).Има ли някакъв начин да се иследва гипсокартона дали има Сяра в него.Мисля че проблемът идва от гипсокартона,защото с латекс боядисвах и другите стаи там проблеми нямам.Благодаря ви много!

Отговор:

Това е по-скоро медицински въпрос, но според мен алергията Ви може да е както от гипсокартона, така и от латекса, а най-вероятно от реакцията получена при взъимодействието между двата материала. Вземете по малко и от двата материала и опитайте да Ви ги изследват в РИОКОЗ /бивше ХЕИ/. Друга идея не мога да Ви дам.

Въпрос:

Здравейте!Искам да ми дадете съвет относно боядисване.Стените ми са на груба мазилка и са варосани,сега искам пак да ги освежа и се чудя между вар и латекс на варова основа.Какво ще ме посъветвате?Не искам да шпакловам,апартамента е тухлен ,с пвс дограма и до този момент нямаме мухъл.Благодаря.

Отговор:

Латекс на варова основа е добро решение за Вашия случай. Ако боядисате стените само с вар при всяко допиране до тях ще остават следи върху дрехите Ви.

Въпрос:

Здравейте,много ми харесва вашият сайт! Имам следният въпрос:миналата есен боядисахме спалнята с латекс на beneton,но явно беше стар защото имаше особено силна миризма.След това не го махнахме и боядисахме върху него пак със същата марка латекс.Явно обаче не сме взели правилното решение защото детето започна да боледува нещо го дразни в стаята стигнахме до извода,че е от латекса защото от време на време се усеща малко неприятна миризма.Стената е шпаклована преди това мазане с латекса.Може ли да кажете с какво да махнем стария латекс и дали трябва да се махне до тухла ако евентуално е попило?

Отговор:

За почти една година нормален латекс би трябвало да е изсъхнал достатъчно добре и да не излъчва никаква миризма. Най лесно изпълнимо решение във Вашия случай е да вземете друга марка латекс, който не мирише така остро и с него да покриете стария латекс в няколко пласта за да се запечата добре. Ако това не помогне тогава трябва да се свали гипсовата шпакловка защото няма друг начин да се отдели латекса от шпакловката. След това отново да се шпаклова и боядиса с друг латекс.

Въпрос:

Здравейте, имам към вас следният въпрос.Купих апартамент но стените намазани с латекс са даста неравни,има ли начин да се подравнят с някакъв по специален вид латекс,без да се шкурят. Благодаря за отговора.

Отговор:

Дори и да се изшкурят няма да станат абсолютно гладки. Единственото спасение е да се направи гипсова шпакловка, тя да се изшкури добре, и тогава да се боядиса отново.

Въпрос:

Тавана ми е пръскан с винервайс.Има ли начин да се запечата с нещо,за да се нанесе латекс,без да се налага да го мия предварително.Има ли опасност след това да стане на “юфка”? Моля ако имате съвети,чакам отговор.Предварително благодаря!

Отговор:

За съжаление винервайсът не се свързва с нищо друго с което да бъде запечатан. Така че тавана трябва предварително да се изстъже със шпакла и след това да се измие с твърда четка и вода. В противен случай винаги остава опасността някъде да се надигне или отлюспи заедно с латекса. И преди поставяне на латекса задължително минете повърхността с един пласт грунд който се продава в строителните магазини.”

Въпрос:

Здравейте! Наскоро си купих апартамент, на който правя освежителен ремонт, включително и пребоядисване. Предишните собственици са положили гипскартон по таваните, след което са ги боядисали с латекс. Проблемът ми е следният: при полагане на новия латекс сега, старият латекс се отлюпва от гипскартона, но не по целия таван, а само на няколко места. Какво трябва да правя – трябва ли да сваля целия стар латекс или има начин да се оправи само петното и какъв е начинът?

Отговор:

Обравотва се…. (моля проверете след един ден)

Източник: Домашен майстор

Share Button

За автора / 

admin

Други подобни статии

6 коментара

 1. Камелия 01.04.2015 at 11:20 -  Отговор

  Здравейте! Наскоро си купих апартамент, на който правя освежителен ремонт, включително и пребоядисване. Предишните собственици са положили гипскартон по таваните, след което са ги боядисали с латекс. Проблемът ми е следният: при полагане на новия латекс сега, старият латекс се отлюпва от гипскартона, но не по целия таван, а само на няколко места. Какво трябва да правя – трябва ли да сваля целия стар латекс или има начин да се оправи само петното и какъв е начинът?

 2. Силвия 08.07.2015 at 9:15 -  Отговор

  Здравейте ,искам да попитам тъй като ми предстои ремонт,стените са боядисани с латеккс но са се позацапали,трябва ли да ги мием преди да ги боядисаме?

 3. Силвия Тодорова 30.12.2015 at 10:23 -  Отговор

  Здравейте,интересува ме вредна ли е силикатната мазилка,която се ползва за външна употреба когато е положена вътре?Обърках една мазилка и искам да я ползвам за вътрешна употреба,но някои хора твърдят,че е вредна.

 4. Бистра 22.08.2016 at 16:15 -  Отговор

  Здравейте! Искам да попитам следното, три стени с нова шпакловка, една с гипскартон , грундирани с грунд на боро. Две от шпаклованите стени боядисах с латекс на боро няма проблем, др. Две с латекс декоратор на мегахим минах ги три път стоят на петна, валяци по -светли ипо-тъмни имам чувството че прозира грунда , от какво може да е този проблем?

 5. Дидо 01.09.2016 at 9:25 -  Отговор

  Здравейте!В коридора сложихме полимерна драскана мазилка и нещо не ни хареса цвета.Въпросът ми е може ли да боядисаме стените с латекс и по дългокосмест валяк?Благодаря ви предварително,лек ден! 🙂

 6. Ваня 05.11.2016 at 3:27 -  Отговор

  Здравейте. Поздравления за отговорите. Боядисахме с латекс , но на някои места таваните имат неравности и след боядисването си личат( получава се като сенки или петна). Какво да направим? Благодаря предварително.

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

ноември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

RSS НОВИНИ: