За ремонта, как да…

Вратите – Инструкция за монтаж на интериорни врати

0 13110
Share Button

Инструкция за монтаж на интериорни врати:

 

  1. Подготовка за монтаж на интериорна врата.interiorna-vrata-1
  2. Проверка на строителния отвор.
  3. Подготовка на компонентите на вратата.
  4. Сглобяване на касата на вратата.
  5. Подготовяне на крилото.
  6. Поставяне на касата в строителния отвор.
  7. Нивелиране на касата.
  8. Полагане на Полиуретанова Пяна.
  9. Нагласяне и монтаж на декоративните первази.
  10. Монтажът е завършен.

Подготовка за монтаж на интериорна врата.

Подгответе работната маса, компонентите на вратата и небоходимите инструменти, а именно: метър, малък нивелир (1м.), голям нивелир (2м.), макетен нож, молив, памучна кърпа , шкурка, отверка, гаечен ключ номер 4, чук, ръчен трион, ръчен електрически циркуляр с маса, ръчен циркуляр с водач, акумулаторен гайковерт  с накрайници, удължител и адаптер, ръчен лентов шлайф, ръчно електрическо ренде, бяло лепило, туба с полиуретанова пяна, туба със силиконова паста, разредител за полиуретанова пяна (в съответствие с препоръките на производителя или ацетон), клинове за касата на вратата (малки дървени плоскости с различна дебелина, малко по-къси от дебелината на стената), носач за напречните фиксатори (по две на врата), напречни фиксатори за всички стандартни дължини (по три на врата). Използвайте ПДЧ за да направите фиксаторите (13 мм дебелина, 150 мм ширина). Дължината им трябва да съответства на дебелината на направените фиксатори.

Проверка на строителния отвор

Използвайте дългия нивелир за да проверите дали стената е перпендикулярна и равна, а късия нивелир за да проверите дали пода е равен. Измерете дебелината на стената, izmervane-vrataсъщо ширината и височината на строителния отвор. В случай че ширината на отвора е близко до необходимия минимум, трябва да се изкъртят отвори в стената на мястото на пантите за да могат да се приберат пантите в стената. В случай, че отвора е по-малък от необходимия минимум, касата на вратата няма да може да се побере. Отворът тряба да се придържа към нужните размери, което е отговорност на клиента.

Подготовка на компонентите на вратата

Проверете в плана на сградата, къде ще се намира вратата (позицията и накъде ще се отваря). Поставете страницата на касата в строителния отвор. Допрете я до стената и използвайте нивелир за да се уверите, че е позиционирана перпендикулярно. Вижте как долният ръб се допира до пода. В случай, че не се допира добре (неравен под, праг), отбележете с молив линия по протежение на страницата на касата. Използвайте ръчния трион, електрическото ренде или ръчния лентов шлайф за да нагодите страницата да пасне към пода. Внимавайте да не увредите повърхноста на касата. Проверете и напаснете двете страници на касата.
В сучай, че стената е тънка с повече от 5 мм от минималната дълбочина на касата, касата трябва да се отреже по отбелязаният декоративен канал от вътрешната страна. Ако стената е по-малка от 100 мм. и касата трябва да се намалява, то в този случай декоративните лайсни трябва да се намалят също.

Сглобяване на касата на вратата

Поставете компонентите на касата (двете страници и щурца) на работната маса и подгответе съединителните части които са в комплекта (съединителни пластини, ъглови скоби, пружинни скоби, панти и декоративните лайсни). Положете бялото лепило по ъглите за съединяване, поставете съединителните пластини в отворите и съединете компонентите чрез фиксиране на пружинните скоби в жлебовете на гърба на компонентите. Позиционирайте неподвижните первази и ги фиксирайте като използвате ъгловите скоби и отверката. Избършете излишното лепило с влажен парцал.
Поставете силикон или восък върху основната част на страниците за да предпазите плочата от дървесни частици (ПДЧ) от поемане на влага. В случай че основната част не е предпазена, дори и най-малкото присъствие на влага може да накара ПДЧ да се подуе, в резултат на което повърхноста ще се увреди.

Подготовяне на крилото

   

Отстранете предпазния лист или картон от крилото на вратата и монтирайте дръжката. Отстранете двете предпазни пластини в долния край на крилото. Проверете разстоянието между пантите на вратата и крилото, и ако е необходимо ги нагласете да се подават от 3 до 4 милиметра.

Поставяне на касата в строителния отворpostaviane-kasa-vrata

Поставете сглобената каса в строителния отвор събразно с плана на сградата. Поставете двете панти (намиращи се в торбичката) в отворите на неподвижните первази. Разстоянието между пантата и перваза трябва да бъде 3 милиметра. Използвайте гаечен ключ №4 за да нагласите пантите през отвора срещуположен на пантата.

Нивелиране на касата

Поставете клинчетата от 5 мм в канала на щурца от страна на пантите. Фиксирайте касата във вертикална позиция с помоща на клиновете. Над щурца. Поставете двата носача на фиксаторите от лявата и дясната страна на касата и поставете два напречни фиксатора (един горе и един долу). Нагласете касата, така че да е точно във вертикално положение, като неподвижните первази  да се опират в стената. Използвайте нивелира и клинове за да го направите. Окачете крилото, уверете се че е на една линия с касата и че вратата се отваря нормално. При необходимост нагласете като отвивате или завивате двете панти. Ако страниците на касата са били скъсени или пода е неравен, крилото на вратата също трябва да се нагоди съобразно пода. Това трябва да се направи с циркуляра или рендето. Внимавайте да не увредите повърхноста в долния край на крилото. Използвайки дългия нивелир, проверете в средата на страниците, за да се убедите, че те са позиционирани вертикално. Ако е необходимо, изравнете ги с помощта на клинове и поставете средният напречен фиксатор.

Полагане на Полиуретанова Пяна

След като касата вече е нивелирана, nivelirane-vrataзапочнете да полагате полиуретанова пяна като следвате инструкциите на производителя. Полиуретановата пяна трябва да се положи по целия отвор, като не трябва да излиза от ръбовете. При полагането и внимавайте да не влезе в съприкосновение с лакираната повърхност! Ако това се случи, незабавно избършете мястото и използвайте препоръчано от производителя на пяната средство за почистване или ацетон.

ВНИМАНИЕ: Ацетонът може да увреди повърхността! Ако не успеете да премахнете пяната веднага, по-късно това може да стане само механично.

Нагласяне и монтаж на декоративните первази

Поставете двата странични декоративни перваза до касата и проверете височината. Ако касата е била скъсена, скъсете и нагодете двата странични декоративни перваза. Поставете декоративните первази на масата. Приложете бялото лепило по съединителните краища, след това ги съединете с помощта на ъгловите скоби и отверката. Избършете излишното лепило..
Поставете силикон или восък върху повърхността на основата двата странични декоративни перваза. Поставете бяло лепило на отворите за декоративни первази на касата.
Фиксирайте сглобените декоративни первази в отвора на касата и ги натиснете към стената, използвайки дървени блокчета и чук. Внимавайте особено при връзките и се уверете, че когато използвате чук, дървеното блокче покрива и двете декоративни лайсни.

Монтажът е завършен

Оставете фиксаторите на мястото си за 24 часа за да може полиуретановата пяната да се втвърди напълно и след това ги махнете заедно с двата носача.

remont-vrata

Share Button

За автора / 

admin

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

септември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS НОВИНИ: