Новини и статии

15 септември – първият учебен ден

0 1418
Share Button

6061a8d1c7Първият учебен ден – вълнение, радост и стрес за детето. 15ти септември е вълнуващ ден за всички – ученици и родители. Как да приготвите вашия мъник, за да е изряден и в същото време спокоен на Първия учебен ден.

Независимо дали имате първокласник или малко по-голямо дете, 15ти септември предизвиква вълнения, които трябва едновременно да поддържаме и да не позволяваме да достигнат крайности, които да стресират мъника. Наближаването на Първия учебен ден е добре да му се поднесе като нещо различно, вълнуващо и отговорно, но трябва да се опитате да не насявате страх у детето за приближаващия ден.

В този ден неизбежно идва и въпросът – Mамо, с какво облекло ще бъда на първия учебен ден?

Винаги ми се е искало да кажа – Родители, не обличайте децата си като клоуни в този прекрасен ден! Те все още са деца, училището не е конкурс за красота или подиум, където се вижда кой притежава най-модерните и скъпи маратонки, и смарт телефони. Понякога съм се изумявала от облеклата на децата особено при големите класове. Там проблемът с облеклото и грима е много по-сериозен. Те, разбира се, не са виновни за това.

За да е щастливо и успешно вашето дете в училище, е важно:

 • да изберете внимателно бъдещото му училище;
 • да си съдействате с училищното ръководство за адаптиране на училището към нуждите на детето ви;
 • предварително да подготвите детето си за първия учебен ден и ходенето на училище и да го попитате за неговите чувства и мнение.
   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всички родители искат да направят най-правилния избор за бъдещото училище на детето си и обикновено критериите са:

 • училището да бъде в квартала, в който живее детето, или близо до работното място на единия родител;
 • училището да отговаря на културните и човешките ценности на семейството, както и да е икономически достъпно;
 • училището да е архитектурно достъпно – взима се предвид най-вече от родителите на деца със затруднена мобилност;
 • училището да е познато на родителите, тоест да имат по-голямо дете, което учи в него или го е завършило, да имат познат от персонала на училището, да имат приятели, роднини или колеги, чиито деца посещават същото училище;
 • училището да отговаря на образователните потребности на детето.

Всички тези критерии дават обща представа на родителите какъв е микроклиматът в училището и им помагат да си представят как детето им би се чувствало в него. Колкото и да е важна тази представа тя не е достатъчна. За да знаете как наистина ще се чувства детето ви в това училище, особено ако има допълнителни потребности, е добре да посетите училището предварително заедно с детето си и да прекарате малко време там.

reduce-kids-stress-217x300Какво си мисли детето ви

Преди да вземете решение за бъдещото училище на детето си, попитайте и него какво мисли – често неговите приоритети са същите като вашите, но гледната точка е по-различна, защото за вас училището е нещо понятно и обозримо, но за детето ви то е ново, голямо и може би объркващо – нетърпението и вълнението за първия учебен ден винаги ще се смесват с мъничко притеснение за това как ще се справи, ще има ли приятели, какво се очаква от него.  За детето ви най-важно е да бъде:

 • спокойно и сигурно – за детето ви най-важно е да се чувства спокойно и сигурно в училище. Спокойствието и сигурността идват от познатото и осъзнатото. Обяснете на детето си спокойно и детайлно какво представлява ходенето на училище, какво се очаква от него, какъв е цикълът часове-междучасие, училище-ваканция. Задължително заведете детето си в училището предварително и посетете най-важните места в него, поговорете си дали нещо го тревожи, проверете дали може да се справя само (да си купи закуска, да отиде до тоалетна). Запознайте го с бъдещия му учител и им дайте поне 5 минути да се опознаят без да се намесвате и без да отговаряте вместо детето си. Помогнете му да се ориентира във времето и пространството, докато е в училището като му купите, например, електронен часовник, сложите му картонче с програмата в раницата, др. Ако детето ви има трудности със смяната на обстановката и свикването с нови ситуации, помолете за разрешение да го водите през лятната ваканция в училището, докато свикне със самото място.
 • социално приобщено – за вашето дете училището не е мястото, където учи, а преди всичко – мястото, където са приятелите му. Ако имате възможност, запишете детето си в един клас заедно с приятелите му от детската градина. Добре би било да създадете на детето си възможности за общуване с децата от класа и извън училището.
 • успешно – вашето дете ще се чувства успешно, ако знае какво се очаква от него, ако има възможност да избере посоката на усилията си, ако му се съдейства да постигне успех и ако успехът му е признат и отпразнуван. Разговаряйте с учителите на детето си как окуражават децата да учат и да се развиват, как откликват на различните стилове на учене, как празнуват и утвърждават успехите им. Попитайте детето си по какво в училище иска да е успешно и не омаловажавайте желанието му да бъде успешно по физкултура, но не и по-математика. Подкрепете го в интересите му и използвайте този интерес и тази връзка на доверие за развитие и на други силни страни.
Share Button
 • Редакторски рейтинг
 • Рейтинг
 • Общо рейтинг
 • Рейтинг от потребителите
 • Рейтинг
 • Общо рейтинг

За автора / 

GGproductions

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

ноември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

RSS НОВИНИ: