Новини и статии

Тежките чанти на учениците вредят ли им?

0 1069
Share Button

20151208_0108Въпросът за свръхтежките ученически раници тревожи учениците и техните родители целогодишно. Внимание обаче му се обръща само около първия учебен ден. Проучване на здравното министерство показва, че 70% от родните ученици носят твърде тежки раници с тегло над препоръчаното, поради което повечето от тях има неправилна стойка, а някои дори и гръбначни изкривявания. Въпреки това обаче проблемът няма да бъде правно уреден и тази година. Дискусии по него ще има едва след приемането на новия училищен закон, който предстои да се гласува тази есен.
В момента у нас няма нормативи, които да определят теглото на ученическата чанта. Просветното министерство и регионалните инспекторати могат единствено да дават предписания и препоръки и да следят дали децата носят излишни учебници и помагала в чантите си. Същото могат да правят и здравните инспектори. Няма обаче никакви санкции за никого, ако чантата на едно дете е над препоръчаната норма и то всеки ден я влачи с мъка на гърба си от един в друг кабинет.
И здравното, и образователното ведомство признават, че проблемът е актуален и много сериозен. И всеки цитира своите инициативи. Националният център за file12899опазване на общественото здраве има 2 проучвания – едното за рисковите за здравето фактори при ученици между 6 и 10 г., другото за гръбначните деформации в ученическата възраст, в рамките на които е проведен скрининг сред 1000 ученици между 7- и 10-годишна възраст от 11 столични училища. Данните от проведените замервания на ученическите раници сочат, че в 3 училища 65% от учениците носят раници, чието тегло е в рамките на възприетите препоръки и е съобразено с ръста на детето. Според тях чантата не бива да е по-тежка от 10-15% от средното телесно тегло на учениците в съответната възраст.

   

В останалите училища около 70% от учениците носят на гърбовете си тежки раници с тегло над препоръчаното. Най-тежките ученически раници, измерени при първокласници, достигали 5.5 – 6.5 кг.
Резултатите показват още, че най-разпространеният проблем сред малките ученици е неправилната стойка – установена е средно при 30-70% от изследваните. Това е стойка, причинена не без помощта на тежките чанти, която се характеризира с функционални отклонения от нормалното положение на тялото, но без органични костни промени в гръбначния стълб.

Според експертите на здравното министерство трябва да има възможност учебниците и учебните помагала да се оставят в класните стаи, още повече че при целодневното обучение по-голяма част от децата подготвят уроците си изцяло в училище. “Препоръчително е да се намали обемът на домашните, задавани за следващия ден, което да позволи включване на други занимания в рамките на следобедното обучение, както и да не се задават домашни работи на най-малките ученици за почивните дни”, смятат от МЗ. Според здравните специалисти проблемът може да бъде решен и с втори комплект учебници, като по този начин учениците ще могат да работят и у дома. “За тази цел може да се помисли в класните стаи да се поставят индивидуални гардеробчета, в които учениците да оставят учебниците и другите помагала и пособия, екипи за спорт и др. По този начин теглото на раничките значително ще бъде намалено. Пример за добра практика е и опита на 18-о СОУ, където учениците носят учебниците си в понеделник и ги вземат обратно вкъщи в петък”, казват от МЗ.item_ugmonkcsmbmainpic
Законово решение на проблема обаче може се обсъжда едва след като се приеме новият закон за предучилищното и училищното образование, обясниха от МОН. След него ще бъде приет и нов държавен образователен стандарт за учебниците, познавателните книжки и учебните помагала, който ще регламентира изискванията по отношение на съдържание, графичен дизайн и полиграфическо или електронно изпълнение. “При разработването на този стандарт МОН предвижда този въпрос да бъде обсъден със съответните специалисти от Министерството на здравеопазването и други организации, имащи отношение към опазване здравето на учениците”, посочиха от просветното ведомство.
А дотогава на учениците не им остава друго, освен да си накривят шапките и да нарамят тежките раници.

Share Button
  • Редакторски рейтинг
  • Important!
  • Общо рейтинг
  • Рейтинг от потребителите
  • Important!
  • Общо рейтинг

За автора / 

GGproductions

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

септември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS НОВИНИ: