Новини и статии

Още нещо за орхидеята

0 1016
Share Button

orhideaТова са декоративно- цъфтящи растения които се отделят в особена група. Орхидеята се слави като капризна и трудна за отглеждане, но с малко повече старание от страна на любителите могат да красят всеки дом. Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са саксиите в които растат. Трябва да се избягват саксии о глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По- добре използвайте пластмасови, по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да достига и до корените,тъй като в тях протича фотосинтезата, една специфична особеност на орхидеите.

Отстрани и по дъното на саксията трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително са натрошават кори от   бор премесени с блатен мъх, да се подобри дренирането на почвата.
За орхидеите се се използва специален почвен субстрат, който включва натрошени кори от бор, премесени с блатен мъх, евентуално едър пясък и дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо – и въздухопропусклива. Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прикривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина.

   

Поливането на орхидеите: трябва да се извършва много внимателно. Саксията са поставя в по-широк съд, пълен с мека вода. Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Трябва да се избягва опръскване , когато растението е на пряка слънчева светлина.
Температура и осветление за орхидеята: иска ни се да кажем, че прозореца разположен на юг е най-доброто място за орхидеята, но това съвсем не е така. Орхидеята се нуждае от много ярка разсеяна светлина за това ѝ е нужно засенчване  в горещите часове на деня  на южния прозорец. Добре се чувства на източен прозорец ако не е засенчен от дървета. Колкото повече светлина и свеж въздух , толкова по добре ще расте и развива растението. За това е необходимо да му се осигури продължително осветление през деня 12-15 часа.  Оптималната температура в период на растеж /пролет/ лято/ е 25 градуса, а вечер около 18 градуса. Когато са в покой орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.

Влажност на въздуха: Орхидеите изискват много висока влажност на въздуха в помещение с централно отопление през зимата. Макар, че орхидеите се нуждаят от опръскване от хигиенни съображения  не се пръскат ако са на слънце, а по време на цъфтеж се пръскат така че да не попада в цвета.  Най-добре е да се пръскат сутрин и вечер.
Поливане на орхидеите по време на цъфтеж: Орхидеите се поливат обилно и постоянно. Не се полива днес много а утре малко.Трябва да е равномерно.Недостигът на вода води до появата на слаби и недоразвити клонки, което е непоправимо.В период на растеж се полива така ,че почвата да е винаги леко влажна. Може да поливате и подложката. По колко обаче зависи от вида на орхидеята и в кой стадий на развитие е. Водата за поливане трябва да е мека и без химически примеси. Или престояла или добавете парченца торф за да намалите твърдостта на водата / 10г. на кофа вода/. Торфът се поставя в платнена торбичка и   оставете за денонощие в кофата. Най- разпространен метод е  да поливате с преварена  вода.

Съвети: При повечето орхидеи стъблата имат удебелени издутини, които приличат  на вретено или на кълбовидно израстване. Имат смешното наименование“булба“. В булбата се намират запаси от влага и хранителни вещества по време на растеж за това орхидеята е способна да понесе много дълъг период на суша – няколко месеца.

Share Button
  • Редакторски рейтинг
  • Рейтинг
  • Общо рейтинг
  • Рейтинг от потребителите
  • Рейтинг
  • Общо рейтинг

За автора / 

svetla

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

RSS Новини

септември 2023
П В С Ч П С Н
« юли    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS НОВИНИ: