Новини и статии

Узаконяване на тревата у нас

0 15
Share Button

Какво мислят земеделското министерство и хората по въпроса с легалният канабис?

Ново разрешително за отглеждане на канабис ще се издава от земеделското министерство.
То ще важи една година, в рамките на която земеделските стопани ще имат право да засеят една реколта от влакнодайното растение върху точно определена площ.
С подаване на заявление по установен образец, земеделците могат да отглеждат легално индустриален коноп. Това съобщи БНР, като се позова на Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Става въпрос за растения, които се отглеждат единствено с цел добив на влакна, семена за фураж и семена за посеви. От аграрното ведомство уточняват, че в никакъв случай не става дума за тревата, използвана като наркотик.Учени също подкрепят инициативата на държавата да урегулира отглеждането на индустриален коноп. Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия обаче режимът е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса. Спорд думите му фирмите могат да намерят много по-широко приложение на растението, съответно и да печелят от това. Той обаче категорично подчертава, че това се отнася единствено за индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.

От самото Министерство на земеделието по-късно уточниха още, че новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство. Като тя ще замести действащата в момента от 2001 г., която регулира отглеждането на индустриален коноп в България.

Но за нещастие все повече и повече младежи искат да бъде легализирана марихуаната и нейната свободна употреба с наркотична цел. Има протести у нас и арестувани за пушене на марихуана на протеста в подкрепа на легализирането на марихуаната.

Стотици млади хора се събраха пред Народното събрание, за да призоват да се легализира притежанието в малки количества на лекия наркотик. Някои от тях дори запалиха цигари марихуана. Младежите, които настояват да се узакони марихуаната, и които не пожелаха анонимност , са убедени, че марихуаната е безобидна. Освен това е и полезна за медицински цели според тях. Според привържениците на идеята, легализирането на тревата би вдигнало приходите от туризъм по примера на Холандия, а освен това по този начин би се намалила употребата на твърди наркотици.В страната на лалетата практиката показва, че употребата на твърди наркотици е спаднала значително след легализирането на употребата на индийския коноп. Друг изтъкван аргумент са евентуалните солидни приходи за хазната при легализацията на канабиса. Не е без значение и фактът, че употребяващите този лек наркотик също ще бъдат защитени в известен смисъл, получавайки качествена стока, а не продукт с незнайни примеси, вредни за здравето. Ако им се даде възможност сами да отглеждат такива растения, то те не биха влизали в контакт с престъпни мрежи, гласи логиката на последователите на идеята за легализация.

У нас понятието “медицинска марихуана” не съществува. Но на практика е въведено от хора с тежки, дори фатални диагнози, които пушат, просто защото това облекчава болките им. Приложението на канабиса в медицината е практика в някои страни от доста време. Доказано е, че конопът може да се приложи при онкоболни, диабетици, хора с множествена склероза, глаукома, анорексия и др. Но това не означава, че хората биват излекувани от употребата на канабис. На тях им бива предписан с успокоителна цел.

Според българското законодателство притежанието на марихуана е наказуемо и този факт няма да бъде променен, независимо от дейността на младежите.

Share Button

За автора / 

GGproductions

Други подобни статии

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS Новини

RSS Цени на бензин и дизел

 • 2019-10-22 11:00:06
  Топливо Дизел поевтиня с 1 ст. до 2,20 лв./л
 • 2019-10-22 11:00:06
  Топливо А-95 Н поевтиня с 3 ст. до 2,15 лв./л
 • 2019-10-22 09:30:03
  Средни цени на горивата в България за 22 октомври 2019г. Бензин А95: 2,23 лв./л Дизел: 2,28 лв./л Пропан-Бутан: 0,92 лв./л Метан: 1,47 лв./кг

RSS Обменни курсове

 • Курсове за 22.10.2019 21.10.2019
  Българска народна банка 1 USD = 1.75726 BGN (up) 1 GBP = 2.2725 BGN (down) 1 CHF = 1.77738 BGN (down)
октомври 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

RSS НОВИНИ:

 • Затвор за мъж откраднал телевизор при опасен рецидив 23.10.2019
  Районен съд - Кюстендил постанови наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 1 години и 8 месеца за Андрей С. / на 34 г. /. Той се призна за виновен в извършване на кражба на телевизор и пулт за дистанционно управление към него на обща стойност 235 лв., от апартамент на ул. „Бузлуджа“ в Кюстендил.

RSS Новини от България