За ремонта, как да…

Климатичната техника не е стандартна битова техника

1 1838
Share Button

Климатичната техника не е стандартна битова техника … коята да включим в контакта и тя да започне да функционира.

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По-точно 1 BTU е количество топлина, необходимо, за да се повиши температурата на един паунд вода (0.45 kg), вода с 10 по Фаренхайт (0.56 0 C). 1 BTU = 1,055 J.Избор на климатик

Необходимо е вътрешният блок да се постави максимално близо до външния. Причината е проста – компресорът трябва да се “жали” и да не се принуждава да прехвърля фреона през цялото жилище. Оптималното поставяне на климатика е максимално близо до прозореца, на стената, на разстояние 10-20 см от ъгъла на стаята и до 15 см от тавана. Вслушайте се в съвета на специалиста, който задължително трябва да разгледа вашето жилище и да изчисли цената на предстоящата работа. Най-добре е компресорната част да се постави под прозорците или на балконите. В този случай външният блок е лесно достъпен, било то за ремонт или за профилактика.

„Климатичната техника не е стандартна битова техника, коята да включим в контакта и тя да започне да функционира. Изградена е от два, три, а понякога и повече различни агрегата. Има и специфичен начин на монтаж и поддръжка. Най-важното за надеждната работа на климатака е професионализмът на специалистите, осъществяващи подбора на нужния климатик, монтажа и периодичното му техническо обслужване.

Изборът се извършва по каталог и ценова листа. Най-важният показател, на който трябва да обърнете внимание при закупуването на климатик, е неговата студопроизводителност, измервана в BTU/час или във ватове, което е най-вярното.

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По-точно 1 BTU е количество топлина, необходимо, за да се повиши температурата на един паунд вода (0.45 kg), вода с 10 по Фаренхайт (0.56 0 C). 1 BTU = 1,055 J.

Специалистите използват достатъчно сложни формули за изчисляване на климатиците, необходими за дадено помещение, но на практика в много случаи можем да се ограничим с простото правило – на един квадратен метър от помещението се падат 100 W. Ако например климатикът има студопроизводство 2 кW, то той е годен за стая не по-голяма от 20 м2. Всичко това се отнася за жилищни стаи, в които има по един-двама души и няма допълнителни източници на топлина. При увеличение на броя на хората в жилището, наличие на компютри, печки, хладилници и др. необходимо е да се направи корекция и да се избере по-мощен климатик. Заблуждение е (с цел икономии) да се инсталира само една мощна сплит система, която да охлажда цялото жилище.

Ширината и височината на стандартните врати са недостатъчни за правилния въздухообмен между помещенията и ако в стаята с климатик много бързо ще бъде достигната приятна прохлада, то в другите температурата ще се понижи само с няколко градуса. Освен това се губи много от полезната функция на сплит системата – възможността да се поддържа зададената температура.
Tака че постарайте се да ползвате климатика в затворено помещение – не отваряйте прозорците и вратите по време на работа, така той ще ви служи по-дълго време.

Друга подобна грешка е да се избере модел с по-малка мощност от необходимата. Някой хора си мислят, че климатикът с по-малка мощност ще работи не по-лошо от климатика с необходимата за помещението мощност, просто ще е необходимо повечко време за охлаждане/отопление. Да, само че разплатата идва по-късно, когато климатикът престане да дава признаци на живот.

А това неизбежно ще се случи още през времето на гаранция. И това е така, защото вие сами сте заставили климатика да работи с максимално натоварване, без да може да се изключва и да почива, защото е в непрекъснат стремеж да догонва зададената му температура.

Необходимо е вътрешният блок да се постави максимално близо до външния. Причината е проста – компресорът трябва да се “жали” и да не се принуждава да прехвърля фреона през цялото жилище. Оптималното поставяне на климатика е максимално близо до прозореца, на стената, на разстояние 10-20 см от ъгъла на стаята и до 15 см от тавана. Вслушайте се в съвета на специалиста, който задължително трябва да разгледа вашето жилище и да изчисли цената на предстоящата работа. Най-добре е компресорната част да се постави под прозорците или на балконите. В този случай външният блок е лесно достъпен, било то за ремонт или за профилактика.

Не трябва да се забравя и кондензът, образуващ се в двата блока на климатика. Неговото отвеждане се осъществява по естествен път чрез дренажна тръба, която се полага с известен наклон за обезпечаване на естественото оттичане на водата, затова не искайте от монтажниците идеално права линия. Ако нямате възможност да изведете конденза извън сградата по-къс път, то най-добре е да предвидите за тази цел известен обем на скрито място. Монтажът на сплит системата е икономически обоснован само в случай че помещенията, в които ще се намират вътрешните блокове, са близо до външните блокове. В противен случай стойността на монтажа ще се повиши от големия разход на материали.

Повечето търговски марки, представени в България, са световноизвестните производители с достатъчно качествена и надеждна техника. От ценова гледна точка, качество и надежност ще разделя всички климатици на три групи.

В първа група влизат най-вече високотехнологичните японски компании. Тези климатици имат не само отлични потребителски характеристики, но и системи за самодиагностика и защита. Към тази група можем да отнесем Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Corona – Fujico, Fujitsu. Климатиците от тази група са доста скъпи. За високата цена купувачът получава климатик, имащ следните достойнства:

 • Висока надеждност и дългогодишна експлоатация (не по-малко от 10-13 години)
 • Повечето климатици от групата имат система за защита от неправилна експлоатация и са снабдени с устройства за самодиагностика
 • Тиха работа на вътрешното и външното тяло (21-28 dB)
 • Устойчива работа в широк температурен диапазон (от -20 до +45 оС)
 • Висок клас А, А+ на икономия на електроенергия (3,20 < EER) EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W (ват). Например, ако климатик 10000 BTU консумира 1200 W, неговият EER е 8.3 (10000 BTU/1200 W). Очевидно стремежът на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена.

Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3000 W, консумира 1000 W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).Това е така нареченият СОР фактор. Съвременните модели инверторни климатици имат вече СОР = 5,12.

Към втора група се отнасят климатиците от средния клас – японски и европейски производители. Те също са с висока надеждност и добро съотношение цена/качество. В сравнение с климатиците от първа група тук системите са с по-малка гаранция и по-високо ниво на шум. Към този клас може да причислим следните марки: Airwell, Sanyo, Panasonic, Fuji Electric, Hitachi, DeLonghi. Те са малко по-евтини.

Трета група – това са корейски и китайски производители. Тук се наблюдава съществено разнообразие по отношение на качество и цена. Това са така наречените бюджетни климатици. Тук можем да споменем марките Aux, Chigo, Midea, LG, Rolsen, Haier, Samsung, Hisense, Hyundai. Те са с удовлетворителна надеждност и може в крайна сметка да се получи добър избор при ограничени финансови възможности. Най-големият проблем на климатиците от тази група е нестабилното качество. Трябва да отбележим и значително малкия срок на експлоатация (5-6 години). Защита от неправилно ползване почти отсъства. По равнище на шум също отстъпват на японските, особено при вътрешните тела. При евтините климатици нерядко се получава замръзване на външния агрегат.

Всички съвременни климатици, независимо от стойността си, имат режим на охлаждане и отопление, режим вентилация и изсушаване, режим на автоматично поддържане на зададената температура, таймер за включване и изключване, електростатични филтри и други.

Видовете климатизатори са:

 • Прозоръчен тип (режим на охлаждане и отопление)
 • Мобилен тип
 • Сплит – вътрешно и външно тяло. Вътрешните тела освен стенни могат да бъдат подови, таванни, колонни и скрити в окачен таван – канални или касетъчни
 • Мулти сплит – на едно външно тяло могат да се включат 2 или повече различни по вид вътрешни тела
 • Инверторни сплит системи

Това са системи, които автоматично регулират мощността си, за разлика от обикновените, които работят в режим включено-изключено. По този начин точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и което е най-важно – икономия на електроенергия от 25 до 70% спрямо обикновените климатици. Обезпечават голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. В този случай инверторът превключва в режим на работа на ниска мощност, за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия. Инверторните сплит системи имат плавно регулиране, а оттам и стабилна температура без резки колебания и без риск от простудяване.

Инверторният сплит може да работи при отрицателни външни температури до -20 oС, което при обикновения сплит е почти невъзможно. Инверторното управление преобразува променливия ток в прав и регулира мощността на климатика чрез промяна честотата на правия ток, а оттам и оборотите на въртене на компресора. Тя се определя от необходимия отоплителен/охладитилен капацитет.

Има 4 вида инверторни сплит системи: АС – променливотокови (енергиен клас В и С); DC – правотокови (енергиен клас А); DDC – дигитални правотокови (енергиен клас А и А+); DDC Hybrid (енергиен клас А+ и А++). Като цяло всички видове инвертори са високотехнологични изделия. Като тяхно предимство можем да посочим голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата в тесен диапазон. Може да се каже, че това е идеалният вариант за домашна употреба. Единствен недостатък е по-високата цена спрямо обикновения сплит.

Болшинството от хората смятат, че инверторите са климатици, които могат да инвертират режима на работа: “На топло” и “На студено”. Това обаче не е вярно!!! Според технологията, по която са създадени, съвременните климатиците имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката, в която желаем. Каква енергия ще попитате има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има, и то доста много: това е енергията, топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. Основният агрегат, който прави това пренасяне е компресорът. Обикновените климатици са съоръжени с компресори, които получават захранване и работят с цялата си мощност, докато температурата в помещението, която сме задали, бъде достигната. А основното, което ни кара да захвърлим калориферa и да го заменим с климатик, е икономичността.

За да се постигне желаната икономичност, производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора. Това се оказва ефикасно в режим на “топло”, през зимата. Поради тази причина и самите компресори на тези климатици са по-специфични от обикновенните. Те са двойнороторни и скрол (спирални). Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане на максимална топлинна ефективност.

Ако решите да се сдобиете с климатик и да разчитате на него и през зимата, горещо препоръчвам инверторните сплит системи.“

Какво е климатична техника клас А ?statiya klimatik

Директива 92/75/ЕЕС на Европейския съюз от 01.01.2004 година за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа.

С други  думи: Едни  хора  дето малко разбират от климатици  обясняват на  други хора които нищо не разбират, кои климатици  харчат повече ток и кои по-малко.

Директивата определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). Експертите на Европейския съюз например са устаноновили,че с повишаване на енергоефективността на климатиците само 5% ,се скъсява значително периода на изплащане на инвестицията за тях. При 10-13 години среден експлоатационен живот на японските климатици, възвращаемостта от спестена консумация на ел.енергия е между 2 и 3 години за високоефективните модели (клас А ).Климатичните инсталации,енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток,съответно по-ниската себестойност на отоплението.

Да се включим с малко сметки … да вземем 2 климатика ,единия с COP-3 а другия с COP-4. Ако работят 24/7 (както работи моя например) и вземем за пример само отопление, като за отоплението на стаята ви са нужни 2 кW топлинна мощност ,какво се получава : Този с COP-3 ще харчи 667W Х 8 часа Х 10 ст нощна + 667W Х 16 часа Х 17 ст дневна = 2 лв 37 ст С COP-4 ще харчи 1 лв 76 ст по същата формула Сметките са при някакви идеални условия ,но еднакви и за двата климатика. Нищо разлика ,60 ст на ден .Да видим какво става ако работят 5 месеца на отопление – 150х0.6=90 лв 90 лв може да ви спести един марков климатик с японски компресор за 1 отоплителен сезон .. за 5 години това са 450 лв , като след тези 5 години китайската ви машина с COP-3 е за подмяна ,а марковата ви машина с COP-4 продължава да си работи и да ви спестява пари. Ако ползвате климите и за охлаждане разликите за година са още по големи измерени в пари ,като при това се абстрахираме от дреболии като шумове ,замръзвания , пукане, дрънчене , както и от фактора надеждност и срок на експлоатация. Това са само сметки , в реалния случай може да бъде доста по различно Но аз обичам са смятам ,както и да мисля в перспектива.

10-те заблуди – Най-срещаните заблуди за климатиците!

 • Заблуда първа: Само инверторните климатици  стават  за отопление.

Не, не е вярно!  Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим  на охлаждане. Инверторните климатици  просто са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които  работят с по-ниска консумация на електричество.  Ако се ползват целогодишо  си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия. Все пак не бива да се забравя, че въпреки  по-високата им цена от обикновените климатици , след известен период  на експлоатация разликата в цената се изплаща от  икономия и ставате собственик на  отлична машина, която пести пари.  Но дори  и обикновените термопомпени климатизатори  успешно се справят с отоплението на дома.

 • Заблуда втора: Мултисплит системите са за предпочитане, когато искаме да климатизираме няколко помещения.

Не, не е вярно!  Мултисплит системите пестят място, но не и пари!!!  Системите с едно външно и няколко вътрешни тела са подходящи за места, където е невъзможно разполагането на няколко външни тела по фасадата на сградата. При условие, че е възможно закрепването им към стената и  е лесно обслужването им при аварии. Но не бива да храним илюзии – конфигурациите  винаги са по-скъпи: монтажа изисква винаги компромис с дължината на тръбните пътища, което води до по-ниска енергийна ефективност. По-дългите тръбни пътища означават  по-висока цена за монтаж.  Изчезва енергийната независимост за всяко помещение и от там невъзможността  да се пести електроенергия. При авария губим цялата конфигурация и оставаме без климатик във всички помещения. По дефиниция колкото е по-мощен климатикът  толкова по-ниска е   енергийната  му ефективност, друг не  по-малко важен проблем са  шумът и  вибрациите  на   големите  агрегати.

 • Заблуда трета: Не бива външното тяло да  се монтира по-високо от  вътрешното.

Не, не е вярно!  Когато монтажът е изпълнен по правилата, т.е. имаме направен маслен трап на тръбите, който не позволява изтичането на компресорното масло  към вътрешното тяло, се осигурва нормална експлоатация на климатика и той служи вярно  и дълго.

 • Заблуда четвърта: С климатика е много по-евтино  отоплението.

Да, вярно е!  Но условие с неизменна важност е помещенията които ще   се отопляват  с климатик,  да са с добра изолация и перфектна дограма. Само тогава можем да сме спокойни,  че  ще  спестим пари  и ще се чувстваме комфортно и през най-студените зимни дни.  Климатикът не   е  панацеята на отоплението  и не бива да се заблуждаваме , че изведъж ще спрем да плащаме изобщо.

 • Заблуда пета: Китайските  климатизатори са лоши  и не са за предпочитане.

Не, не е вярно! Трябва да се има предвид, че  производството на климатици, както много други съвременни производства са напълно автоматизирани и значение  за надежноста на дадено изделие имат  повече   материалите   и елементите от които е направено то , от колкото  страната производител. На българския пазар все по-рядко попадат „ментета“,  с непознат произход и без гаранция, но все пак всеки купувач  трябва да се информира преди покупка за всички условия   и гаранции.

 • Заблуда шеста: За гаранционни проблеми с климатика  се обръщаме там, от където сме го купили.

Не, не е вярно! Чиста загуба на време и на нерви е да се обаждате с гаранционни претенции в магазините,  от където сте си закупили конфигурацията. Гаранциите се покриват от „оторизираните сервизни групи“ или по-просто казано от фирмата която Ви го монтира. Това което трябва да  направите, ако си  купувате климатик от някой  магазин е да  поискате  повече информация за монтажната група , която ще Ви извърши монтажа. Най-добре  за гаранционното обслужване е да си купите климатик от същата фирма, която ще Ви го монтира и  пусне в есплоатация после.

 • Заблуда седма: Климатика пренася по тръбите топъл  или студен свеж въздух от вън и така климатизира.

Не, не е вярно! По тръбите на климатика (те са две) тече хладилен агент – фреон, който изпълнява затворен цикъл (т. нар. цикъл  на Карно). Причина за някакъв теч на фреон може да бъде само пропуск от дефекно тяло или некачествени връзки. И тогава с намалено количество хладилен агент  климатика престава да работи  и дори може да дефектира. Сплит системата  не пренася въздух от улицата, а охлажда или нагрява наличния въздух в стаята ни и това налага периодично да  проветряваме.

 • Заблуда осма: Когато външното тяло  на климатика се монтира  на остъкления ни балкон, решаваме проблема  със замръзването при ниски пемператури и климатизатора ни  работи без проблем.

Не, не е вярно!  Климатиците пренасят енергия, не я създават!!!
Нека си представим най-простия случай: имаме стая с обем 20 кв.метра и остъклен балкон също 20 кв.м   Понеже  не е отоплявано и температурата ни е 5 градуса,  пускаме  климатика в режим на „топло“ за един час и в стаята ни температурата става 25 градуса . Това е чудесно, вече можем да съблечем  пуловерите и да останем  почти без дрехи в стаята, защото сме повишили темпратурата  в стаята ни с цели  20 градуса.  Но какво е станало с нашата тераса . Понеже както казахме  в началото климатичната система не създава енергия, а само я пренася температурата  на терасата е спаднала с онези 20 градуса които добавихме в стаята и е станала -15 градуса!!! Може да се окаже, че на терасата ни е по-студено от колкото  е  в „студения“ зимен ден.
Какво тогава се случва с ефективността на климатика  ни, а добра ли е изолацията ни на стената на терасата?
Дали въобще климатика ще продължи да работи  при тези ниски температури?
Все сериозни въпроси, нали!

 • Заблуда девета: High COP инверторите отопляват по-добре.

Не, не е вярно!  Отоплителната мощност, а не енергийната ефективност  са основна характеристика, при изборът на подходящ климатик за Вашето помещение. Имайте предвид, че технологично, колкото един климатик е  по-малък, толкова  е с по-голям коефицента на енергийна ефективност (COP).  За това „деветката“ от High COP серията  инвертори  на коя да е марка климатици е по-маломощна от „нормалната деветка“ инвертор. За това е много важна предварителната консултация със специалист, който  да Ви ориентира за подходящ климатик.

 • Заблуда десета: При избор на инверторен климатик се гледа максималната мощност.

Не, не е вярно!  В каталозите  за инверторни климатици като характеристика се дава номинална мощност, минимална и максимална. Това се прави с цел, потребителят да бъде запознат  с възможностите на машината да се справя със зададената температура   в помещението.
Минималната мощност се дава  в режим на поддържане при достигане зададената температура, максималната мощност климатика развива при първоначално пускане до достигане на зададена температура. В случай, че климатика не може да достигне градусите, той продължава да  работи, като черпи повече електричество и има голяма опастност да се повреди.
Тук правим аналогия с автомобилите: не може да караме колата си постоянно с максималната скорост, колкото  може да вдига.

Отговори на чести въпроси

Скоро разбрах че сплит системите само охлаждат и затоплят въздуха, но не предлагат вентилация? Съществуват ли модели, които да вкарват свеж въздух от улицата навън ?
Да съществуват някой модели, но  не бива да се забравя, че има различни начини за вентилация на помещенията. Освен да се вкарва, трябва и да се отвежда въздух, което доста усложнява нещата. Прозоречните климатици предлагат до 10% свеж приток на въздух, някой модели сплит системи също но тогава има допълнителен въздуховор с  въздушен филтър. По принцип там където има повишени изисквания за свежестта на въздуха не  бива да се изземват възможностите на класическата вентилационна система. При касетъчните и каналните климатици има специални вентилатори, които доставят въздух от вън, но трябва да се направят съответни въздуховоди.

За транжорната в месарския ми цех по предписание на ДВСК ми е  нужна температура на въздуха 12 градуса.  Може ли такава температура  да бъде реализирана и поддържана от климатик? Каква е минималната темпертатура която могат да поддържат климатиците  ?
Битовите кондиционери  поддържат 17-18 градуса, не по-ниски темпеаратури. Във вашия случай трябва да Ви бъде направена „плюсова“ камера, със съотвените изолация на стените.

Виждали сме рекламми на климатици , които овлажняват въздуха ?
Веднага отговаряме  Т.нар. кулери наричани още климaтици от oвлажняващ тип нямат отношение към климатичната техника. Кулерът  не може да поддържа зададена температура.

Мога ли да отоплявам/охлаждам 2 помещения с един климатик?
С помощта на една климатична система, състояща се от едно външно тяло и едно вътрешно, не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения, освен ако тя не е мулти-сплит система (едно външно тяло с две, три или четири вътрешни тела). Този проблем може да има частично решение, ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система, монтирана срещу вратата. Мощността ѝ трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите при отопление на двете стаи,  която понякога достига  10 градуса. Проблеммът  се  състои  в  това че  топлия  въздух остава в  горната част на  помещението и не  може  да  преодолява портали и  горната  част над вратите.

Каква поддръжка изисква един климатик?
За да може климатичната система да функционира нормално е необходимо редовно (обикновено веднъж на две седмици) почистване на електростатичните филтри, които се намират под лицевия панел на вътрешното тяло. Редовното почистване на филтрите може да спести до 30% от консумацията на ел. енергия на Вашия климатик. Освен това е необходимо веднъж годишно, пролетта преди началото на сезона, да се извикат специалисти за извършване на професионално почистване, диагностика и дозареждане с фреон на Вашия климатик. В помещението не трябва да се инсталират допълнително топлоотдаващи уреди или да се изисква от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата хладилна/отоплителна мощност.

Топло или студено? Фреонът – тайната на климатика ?
При климатичната инсталация електричеството се използва за да захранва движението на механиката на климатика и неговото управление. В системата циркулира фреон, който при преминаването си от течно в газообразно състояние отнема топлина (охлажда), а при преминаването си от газообразно в течно състояние отдава отнетата топлина (затопля). Компресорът на климатика засмуква газообразния фреон и го превръща в течна фаза. В зависимост от това дали външното или вътрешното тяло са мястото където течният фреон ще се разшири до газообразното си състояние, климатичната инсталация работи на охлаждане или отопление. Това описание разбира се е твърде кратко и не отразява сложността и прецизността на процесите.

Кажете моля, какви филтри имат климатиците и от какво  защитават ?
– Съществуват  следните видове филтри електростатичен – мека полиетиленова решетка , която улавя праха и леките  въздушни примеси и защитава топлообменника от  наслоявания. Този филтър не се заменя, периодически се сваля и се измива на  мивката с  обикновен почистващ препарат и топла вода. Благодарвение на наелектризирането той улавя както малки прашинки така и някои микроорганизми. Активният, карбонов филтър улавя и неутрализира цигарения дим, миризми и микроскопични частици с размери до  0,0001 мм.

Колко често се подменят филтрите?
– Това зависи от замърсеността на въздуха във съответния регион. Не е все едно дали климатика се намира в центъра на София или на някое тихо място където няма оживена улиза  и не минават автомобили. Някои модели имат индикация  за негодност на филтрите..

Имам климатик. Приятел ми каза, че ако има пропуск и теч на фреон всички в къщи ще се задушим, Възможно ли е това ?
– Не не  е възможно. Фреоните са безвредни, има ги като съставки на някои лекарства даже. В миналото са били много разпространени в козметиката : дезодоранти, лакове за коса и др. Дори само старите фреони са вредни за озоновия слой на атмосферата. Така че няма място за притеснение.

Може ли да се използва по някакъв начин  конденза от  вътрешното тяло. когато климатика работи на студено ?
– Кондензът  не се  препоръчва  за пиене : по принцип това трябва да бъде дестилирана вода но обикновено въпреки филтрите по топлообменника на вътрешното  тяло се наслояват замърсявания и не може да се гарантират  качествата на събрания конденз, но за поливане на цветята на терасата със сигурност  става, а най добре е  тази вода да изтича в канализацията,  в улука, или  направо на  земята.

Имам приятел  работещ във климатичния бранш с опит , кото ми каза че би могъл да ми монтира новозакупеният климатик  на доста по-ниска цена  от оторизираните  фирми за монтаж. Какво става с гаранцията  на климатика  в този случай ?
Гаранцията на климатиците се дава от фирмата, която  извършва монтажа. Не от производителя и не от търговеца от който сте закупили климатика. Доверявайки се на  едноличен специалист рискувате да  останете  без гаранционна поддръжка и да платите за ремонт в гаранционния срок, за дефект който може да се окаже причинен дори от самия   монтаж.  Ако вашият приятел Ви гарантира безпроблемната работа на  климатика и и обезпечи   с резервни части  и при фабричен дефект, всичко е наред, но обикновено така се развалят приятелствата – заради някаква  дребна сума спестени пари.

Мога ли да си монтирам  сам климатика?
– Що се отнася до запазването на гаранцията – ако Вашия климатик е  прозоречен или  мобилен отговорът е  „ДА“ , но не винаги това е по силите  на хората, без наличие на  специални умения и инструменти…

Share Button

За автора / 

maistora

Други подобни статии

1 Коментар

 1. BGR 12.09.2017 at 10:35 -  Отговор

  Здравейте! Искам да Ви поздравя за информацията, която сте събрали! Беше ми изключително полезна! 🙂

Остави коментар

Вашият емайл няма да е видим. Задължителните полета са маркирани с *

Евтини самолетни билети България до Германия

RSS Новини

 • Грешка при отваряне на хранилката. Вероятно за момента не работи, опитайте скоро пак.

RSS Хороскоп за деня

 • Риба дневен хороскоп
  Денят е неблагоприятен за запознанства, защото сте готови да споделите какво планирате. Подемът при вас, който започва днес, ще продължи до края на седмицата. Успехът отново ще ви съпътства, ако сте обмислили как да реализирате плановете си. Откажете се от разправии заради нежеланието ви да чуете мнението на събеседника си. Партньор, когото мислите за приятел, […]
 • Везни дневен хороскоп
  Блестите с чар и общителност и привличате нови партньори. Денят е благоприятен за творческа дейност и пътувания, ако сте умерени и търпеливи. В този ден стабилизирайте постигнатото дори и ако ви се струва малко. Уверени сте в силите си и ще успеете във всички занимания, като ги завършите до края на деня. Доверете се на […]
 • Близнаци дневен хороскоп
  Не налагайте мнението си и не проявявайте ината си. Смело приемайте предизвикателствата на Съдбата. Конфликтите са много. Стремите се да покажете на новите си познати, че сте добронамерени. С невероятна лекота ще получите това, което ви се струваше невъзможно. В края на краищата трябва да разберете, че сексът и любовта не са едно и също […]
 • Стрелец дневен хороскоп
  Деловите срещи са успешни, ако ги проведете преди обед. Ще успеят да привлекат на своя страна нови делови партньори, които да ги подкрепят в бъдещите им идеи за създаване на собствено производство. Най-напред отхвърлете професионалните си задължения и след това изяснете причината за отказа си. Заради чужди грешки, които, въпреки нежеланието си, сте длъжни да […]
 • Дева дневен хороскоп
  Общуването ви днес е емоционално и затруднено. Ще изживеете изпитания, но въпреки тях ще съхраните доброто си настроение. Не бъдете крайни в изказванията си. Бъдете достатъчно инициативни и стабилизирайте положението си. Интересен ден Общуването с приятелите, срещите с интересни хора и любовните отношения са успешни и ви носят удовлетворение. ...
 • Козирог дневен хороскоп
  Стабилизирайте постигнатото и внесете хармония в отношенията си. Не прекалявайте с активността си. Деловите контакти са успешни. Ако имате възможност пътувайте със семейството си. Ще постигнете всички свои цели. Ще ви предложат пътуване. Трябва да отхвърлите всичко излишно, което се оказва баласт в новите любовни отношения. ...
 • Лъв дневен хороскоп
  Промените в този ден са положителни. Пътувайте, но бъдете предпазливи зад волана. Професионалният успех няма да ви изостави. Застрашени сте от опасността да пропилеете целият ден в умуване как да постъпите, без да стигнете до крайно решение. Хармонията и любовта в семейството ви оказва благоприятно влияние и ви помага да засилите вярата в себе си. […]
 • Скорпион дневен хороскоп
  Не ги пропускайте заради внезапно обзелите ви притеснения. Съветите на приятели ви носят полза, така че не ги пропускайте. Ще се справите със задачите си в ранния следобед, а вечерта намерете време за близките си и за почивка. Трудностите са породени от вашите собствени действия. Днес семейни или любовни проблеми може да излязат на преден […]
 • Овен дневен хороскоп
  Няма да ви липсват срещи и запознанства, но не провеждайте делови разговори. Не рискувайте. С възможностите си сте в състояние да постигнете много. Денят ви носи промени в личния ви живот. Стабилизирайте постигнатото и направете преоценка на действията си. Благоприятен ден Днес любовта ви заема важно място. ...
 • Телец дневен хороскоп
  Вашите разговори с деловите ви партньори няма да бъдат успешни. Не е във ваша полза да рискувате. Обмислете добре плановете си за деня. Срещнете се с деловите си партньори, ако имате свой бизнес. Проблемите изискват компромис, за да ги разрешите. Звездите ги предупреждават за неуспех в любовните афери. ...
 • Рак дневен хороскоп
  Обрат във вашата кариера и ще ви помогне да постигнете поставената професионална цел. Не обещавайте да инвестирате парите си, ако не сте убедени в бъдещата си печалба. Въоръжете се с търпение и не се противопоставяйте на хората от обкръжението си. Промяната, ако имате средства и нямате притеснения за разходите, ще ви се отрази добре. Със […]
 • Водолей дневен хороскоп
  Не пропилявайте добрите си професионални шансове, които скоро няма да ви бъдат поднесени отново. Не се страхувайте от трудностите по пътя си, защото сте в състояние да се справите с лекота и с неочаквано поставените ви отговорни задачи. Възползвайте се от възможността да срещнете подкрепа на идеите си. Ще подкрепите емоционално нестабилен ваш приятел. Преди […]

RSS Цени на бензин и дизел

 • 2018-06-23 09:30:04
  Средни цени на горивата в България за 23 юни 2018г. Бензин А95: 2,26 лв./л Дизел: 2,28 лв./л Пропан-Бутан: 1,01 лв./л Метан: 1,30 лв./кг
 • 2018-06-22 17:05:02
  Power Oil Бензин А95-H поевтиня с 2 ст. до 2,19 лв./л
 • 2018-06-22 17:05:02
  Power Oil Дизел Б6 поевтиня с 2 ст. до 2,21 лв./л

RSS Обменни курсове

 • Курсове за 22.06.2018 21.06.2018
  Българска народна банка 1 USD = 1.67911 BGN (down) 1 GBP = 2.23108 BGN (down) 1 CHF = 1.69571 BGN (down)
юни 2018
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS НОВИНИ:

RSS Новини от България

 • (BO) Празник на старата градска песен започва днес в Габрово 23.06.2018
  Габрово, 23 юни /Жанет Михова, БТА/ В 10,00 часа на площада пред музейната Дечкова къща днес започва деветото издание на музикалния празник "С песен на сърцето", съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей. Празникът дава възможност за изява на самодейни во...